Karuselli 2

"Pohjola - Nordic Roots"  /  Niina Airaksinen Dance Productions (NADP)  &  Flame Jazz

 

ALUSTUKSET

Jokaisen esityksen alla Åbo Svenska Teaterin lämpiössä Café Tiljanissa kuullaan kiinnostavaa asiaa huippuasiantuntijoiden esittämänä. Alustusaiheina mm. viikinkien merenkulku ja tekniset innovaatiot, Pohjolan naiset, korutaide... Alustukset AVOIMIA KOKO YLEISÖLLE ILMAN LISÄMAKSUA - tervetuloa! Juontajana marraskuussa upea Annamari Konttinen!

 

La 9.8. klo 17

Lin Sveinbjørnsson: "innovations of the Scandinavian maritime tradition in the viking age"
Viking Ship Museum, Roskilde, Tanska

Sveinbjørnsson is working at the Viking Ship Museum (Roskilde, Denmark) and at the Danish Maritime Museum. Beside her theoretical knowledge she also has deep practical insight on the innovations of historical Scendinavian maritime voyaging. For several years she has sailed and reconstructed viking ships, and to become even a better saillor, she spent six months on the traditional nordic boats on the coasts of middle and north Norway. "For me it is important to learn how to sail these types of boats and learn more about everyday life on board. Another big interest of mine is viking navigation, how did the vikings find their way on the ocean."

Lin's talk will give insight on the innovations of the Scandinavian maritime tradition in the viking age, with a focus on viking voyaging and navigation. Read more (Finnish)

 

Su 2.11. klo 15
Anu Lahtinen: "Pohjolan naiset - kilpineitoja ja neuvottelijoita"

Filosofian tohtori Anu Lahtinen (s. 1975) on keskiajan ja 1500-luvun tutkija, joka on väitellyt myöhäiskeskiajan ruotsalaisista aatelisnaisista. Hänen erikoisalaansa ovat aikakauden perhesuhteet ja yhteistyöverkostot, ja hän on julkaissut aiheesta lukuisia artikkeleita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kirjoja mm.: Pohjolan prinsessat (Viikinkiprinsessoista renesanssiruhtinattariin) (2009), Sopeutuvat, neuvottelevat, kapinalliset. Naiset toimijoina Flemingin sukupiirissä 1470-1620 (Vuoden tiedekirja-kunniamaininta 2007), Naisten kaupunki, turkulaisten naisten historia (2010).

Luento kertoo naisten elämästä pohjolassa viikinkiajalla. Lahtinen valottaa naisten elämänpiiriä, sekä huolia että ilonaiheita. Luennoitsija kertoo myös viikinkiajan tarunomaisista sankarinaisista sekä aikakauden perinnöstä nykypäivän naisten elämässä. Lue lisää

 
Ke 5.11. klo 18
Sari Mäntylä-Asplund:
”Hopean hohdetta ja vasken välkettä - rautakauden lopun koruista, asuista ja varusteista”

Filosofian maisteri Sari Mäntylä-Asplund on Turun yliopistosta valmistunut arkeologi ja vapaa tutkija. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat myöhäisrautakausi (erityisesti Varsinais-Suomessa), ruumiskalmistot ja -hautaus sekä hauta-antimien ja sitä kautta eri esineryhmien (aseet, korut jne.) merkitys ja symboliikka. Artikkeleissaan hän on käsitellyt erityisesti Salon Rikalan aluetta sekä hauta-antimien tulkintaa. Mäntylä-Asplund myös harrastaa koruja, mm. Kalevala Korun vanhempaa tuotantoa.

Alustus kertoo millaisia olivat rautakauden lopun naisten ja miesten korut, asut ja varusteet arkeologisten kaivauslöytöjen perusteella. Se valottaa muinaiskorujen merkityksiä kantajilleen, esineiden ja vaikutteiden tulosuuntia sekä esineistön säilymisvaiheita nykypäivään. Lue lisää