Alustus ke 5.11: Rautakauden lopun löydöt kertovat vallasta ja varallisuudesta

Kuten nykypäivänäkin, myös menneisyydessä koruilla on ollut monia merkityksiä. Solki on kiinnittänyt pukua, mutta sen koristelu tai muoto on voinut kätkeä sisäänsä erilaista symboliikkaa. Sormus oli arvokasta metallia oleva, esteettinen koru, mutta on voinut olla myös pahalta suojaava amuletti tai hautausrituaalissa annettu lahja. Vaatteilla ja koruilla on myös kautta aikojen tuotu esiin ja korostettu arvoa ja asemaa yhteiskunnassa.

Suuri osa rautakauden esineistöstä, kuten korustosta, on löytynyt kalmistoista. Siksi kalmistot ovat tutkimuksen kannalta hyvin tärkeitä. Rautakauden lopun, 1000- ja 1100-lukujen hautalöytöjen perusteella valmistetut pukujen ennallistukset eli muinaispuvut havainnollistavat naisen asun koko komeudessaan. Toisin kuin Skandinaviassa, suomalaiset koristelivat vaatekappaleita pronssispiraalikoristein. Tapa tunnetaan myös Baltiassa. Pronssispiraalikoristeita oli niin viitassa, päähineessä kuin esiliinassakin. Naisten korustossa sekoittuu niin kotimaisuus kuin tuontiesineet. Solkia valmistivat kotoisetkin korusepät, kun taas vaikkapa lasihelmet olivat tuontia muualta. Korumateriaalit hopea ja pronssi olivat jo sinänsä arvokkaita, koska ne olivat tuontia.

korut1


Miehen varustus
seurasi enemmän läntistä ja Itämeren piirin yleistä muotia. Viitan solkien, sormusten sekä vyölaitteiden solkien ja koristehelojen vastineita löytyy niin Skandinaviasta kuin Baltiasta. Haudoista löytyy myös aseita. Aseet olivat osin tuontia, osan aseistuksesta valmistivat myös paikalliset sepät. Loistomiekkoja kulkeutui Suomeen keskisen Euroopan valmistuskeskuksista joko suoraan tai vaikkapa Gotlannin kautta. Miekkoja tai muita arvoesineitä annettiin myös lahjoiksi mahtimiesten välillä. Lahjat sinetöivät liittoja ja ystävyyssuhteita.

korut2


Niin vaikutteita kuin esineistöä kulki siis sekä kaupan että lahjanvaihtoverkostojen kautta myös Suomeen. Puvut, korut ja muut varusteet viestivät valtaa ja varallisuutta. Rikkaasti varustetut haudat kertovat meille oman aikansa, rautakauden loppupuolen, vauraasta väestönosasta, oman yhteisönsä mahtimiehistä ja -naisista. Ks.Alustukset