Live-tilanne viimeistelee Pohjolan musiikin

 

Pohjola-produktion vaikuttavan elektroakustisen jazz-musiikin ovat säveltäneet maamme kiinnostavimpiin jazz-artisteihin kuuluva laulaja-säveltäjä Aili Ikonen sekä arvostettu turkulainen jazz-pianisti ja Flame Jazz -konserttisarjan johtaja Jussi Fredriksson.

Aili ja Jussi päätyivät mukaan, kun Niina ihastui heidän musiikkiinsa ja kuuli samoja maailmoja, teemoja ja tunnelmia, joita itse oli työstämässä tulevaan koreografiaansa. Jussin "Jazz Wars" -sävellyskonsertissa Turun Musiikkijuhlilla 2012 Niina kuuli Pohjolan luonnon avaria ja myös maanläheisiä ja sympaattisia sävyjä. "Näin katsomossa näkyjä liikkeestä ja näyttämökuvista, ja ryntäsin heti aplodien jälkeen backstagelle puhumaan Jussille bisnestä!"

Sieppaa

Aili puolestaan löytyi videotrailerin (Pohjolan ensimmäinen teosluonnos Saksan kansainvälisille tanssimessuille 2012) musiikin metsästyksen tuloksena Kvaldan upealta "Leia"-levyltä; "Snowflakes"-kappaleen kuulaus, herkkyys ja voima puhuttelivat ja – koukuttivat. "Aili laulaa suoraan johonkin syvälle ihmisen ytimeen. Lisäksi hän on rohkea improvisoija, ja vetää tunnelman haluttuun raivoon ja hulluuteen asti silti pysyen linjassa, teemassa, asiassa." Näin alkoi yhteinen matka Ailin ja Jussin kanssa Pohjolan olemuksen ytimeen.

Liikekielestä inspiraatiota

Aili ja Jussi ovat säveltäneet musiikin sekä teoksen teemojen että myös tanssijoiden liikekielen inspiroimana. Alkupalaverin jälkeen muusikot kävivät seuraamassa tanssijoiden treenejä ja katsoivat treenivideoita. Liikekieli inspiroi ja ohjasi säveltämisessä.

Kun kyse on niin monen eri taiteen lajin ja näkökulman yhdistämisestä, musiikki sai varsinaisen muotonsa vasta yhteisharjoituksissa. ”Moni asia piti tiivistää ja kokonaisuuden ydin piti etsiä tanssin, musiikin ja valojen symbioosin keskeltä”, Jussi kertoo monitahoisesta työstä. Täysin valmiiksi pureskeltua musiikki ei ole vieläkään, sillä teoksessa on jätetty tilaa improvisaatiolle. ”Lopullinen musiikki muovautuu muusikoiden ja tanssijoiden yhteistyössä ja kommunikaatiossa live-tilanteessa”, Aili painottaa.

Liikekielen lisäksi musiikissa kuuluvat ja tuntuvat voimakkaasti Pohjolan teemat, kuten luonto ja vastakohtien magneettiset voimat. Jussi kertoo Pohjolan musiikissa olevan vahvoja tunnelmia pohjoisen samaan aikaan jylhistä ja herkistä sävyistä: ”Tuomme musiikin keinoin esitykseen juron karua ilmaisua, melankolista draamaa ja energistä elämäniloa.”

Menossa kiireinen keikkakesä

Kummankin muusikon mielestä harjoitukset antavat odottaa Pohjolan ensi-illalta paljon. ”Harjoitukset tanssijoiden kanssa ovat olleet hieno ja inspiroiva kokemus. On hienoa nähdä, kuinka sävelkieli saa uuden ulottuvuuden tanssin liikkeessä”, Aili kertoo ja Jussi vielä lisää: ”Uskon, että esityksissä viemme teoksen vielä uudelle tasolle. Teoksessa on paljon tilaa improvisaatiolle, ja esitystilanteessa tekijät ovat herkimmillään luomaan hetkessä.”

Aililla ja Jussilla on kummallakin menossa kiireinen keikkakesä. Aili on konsertoinut paljon Herd-yhtyeensä kanssa, ja hänet nähdään vielä elokuussa muun muassa yhdessä siskojensa kanssa Viapori Jazzeilla. Jussi pysyy kiireisenä muun muassa 17.8. Ravintola Koulun pihalla järjestettävän Turku Jazz In Flames -tapahtuman ansiosta. Itse hän esiintyy konsertissa Aura Flow -yhtyeen riveissä. Ennen tätä muusikot nähdään tietysti Pohjolan ensi-illassa Åbo Svenska Teaterin lavalla lauantaina 9.8. klo 18 yhdessä Tuomo Dahlblomin (sähkökitara) ja Jori Huhtalan (kontrabasso) kanssa.

Tervetuloa kokemaan musiikin, liikkeen ja valon väkevä fuusio – yksi tulkinta Pohjolamme olemuksesta!