Alustus 9.8.2014: Sveinbjørnssonin intohimoja ovat vanhat laivat ja viikinkien innovaatiot

Koko Pohjola-produktioon liittyy vahvasti kiinnostus viikinkeihin, heidän uskomattomiin navigointitaitoihinsa ja muihin innovaatioihin. Aiheeseen liittyen saamme lauantain 9.8. esityksessä kuulla alustuksen tanskalaiselta Lin Sigrid Sveinbjørnssonilta.

Sveinbjørnsson opiskelee Kööpenhaminan yliopistossa historiaa ja maantietoa keskittyen merenkulun historiaan. Pohjolan alustajaksi hän löytyi yhteistyökumppanimme Roskilden Viikinkilaivamuseon kautta, jossa hän työskentelee.

Sveinbjørnssonilla on akateemisen asiantuntijuuden lisäksi vankka käytännön kokemus purjehtimisesta vanhoilla laivoilla. ”Tulen purjehtijoiden suvusta. Pienenä tyttönä kuuntelin isoisäni tarinoita elämästä merellä. Hänen kertomuksensa sinisestä merestä koukuttivat minut ja minun oli pakko oppia purjehtimaan”, hän kertoo.

Lin

Sveinbjørnsson on erityisen kiinnostunut viikinkien navigointitaidoista. Hän kertookin, että yksi suurimmista viikinkeihin liittyvistä mysteereistä on, miten he ovat voineet liikkua merellä niin hyvin, vaikka oikeastaan kaikki navigoimiseen tarkoitettu laitteisto on kehitetty vasta myöhemmällä ajalla.

Sveinbjørnsson on itse purjehtinut perinteisillä purjeveneillä pitkään Norjan keski- ja pohjoisosissa perehtyen muun muassa viikinkien tapaan navigoida merellä. Silti nykypäivän ihmiselle yksi suurimmista kysymyksistä pitkällä purjehduksella oli yksityisyyden puute. ”Kun aloitin purjehtimisen perinteisillä purjeveneillä, yksi suurimmista yllätyksistä ja haasteista oli hyväksyä yksityisyyden puute. Veneessä on tilaa yhdelle henkilölle alle neliömetri, ei esimerkiksi telttaa, jossa nukkua. Vaikka haluaisitkin hetken omaa aikaa, kannellakaan ei ole paikkaa, jonne mennä”, hän kuvailee purjehtimista.

lin3

lin2

Sveinbjørnsson tulee pitämään alustuksen viikinkiaikojen merenkulkuun liittyvistä innovaatioista keskittyen juuri purjehtimiseen ja navigoimiseen. Viikinkien innovaatioihin liittyen Pohjola-esityksessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ainakin ”Laivanrakennus”-kohtaukseen, joka on poikien trio. Kohtauksessa käsitellään viikinkien vahvan yhteisöllisyyden avulla syntyneitä teknisiä innovaatioita.

Pohjola-illasta Sveinbjørnsson odottaa erityisesti hyvää keskustelua aiheesta ja mielenkiintoisten ihmisten tapaamista. ”Minulle on tärkeää akateemisen tutkimuksen lisäksi saada kokemus siitä, miltä jokapäiväinen elämä laivalla tuntuu ja mitä siihen kuuluu. Haluan myös jakaa kokemuksia muiden kanssa ja kuulla muiden kokemuksista, ideoista ja ajatuksista”, hän kertoo.