Japanista Pohjolaan

 Nimensä mukaisesti tulevana syksynä ensi-iltansa saavassa Pohjola-produktiossa tarkastellaan pohjolan kansojen historiaa, luontoa ja mentaliteettia.

Vuosina 2009-2013 teimme neliosaisen SOJIKU-teossarjan, jossa tutkimme Japanin ilmiöitä, estetiikkaa ja mentaliteettiä. Yksi SOJIKU:n huippuhetkistä tiivistyi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden suomalais-japanilaisessa illassa, jossa yhdessä japanilaiskollegoidemme kanssa tarkastelimme suomalaisuutta ja japanilaisuutta toistemme silmin.

Miksi sitten siirryimme Japanista pohjolaan?

Japanilaisuuden tutkiminen oli erittäin mielenkiintoinen matka. Kuitenkin sen aikana heräsi kysymys, mikä on MEIDÄN historiamme, mistä kansoista itse polveudumme ja mitkä ovat oman luontomme ja mentaliteettimme erityispiirteet. Jos näemme japanilaiset mm. tarkkoina, järjestelmällisinä ja yhteisöllisinä, niin millaisina näemme omat kansamme? Mistä ja kuinka kaukaa menneisyydestä jotkin ominaispiirteemme juontavat juurensa; mihin historiassamme ne ankkuroituvat?

Emme halunneet rajata seuraavan produktion teemaa pelkästään suomalaisuuteen, vaan möyhimme laajemmin koko pohjolaa; valtion rajoilla tiukasti määriteltyjen alueiden sijaan kiinnostuksemme kohteena ovat yleisemmin pohjolan kansat, monipuolinen vaihteleva luonto ja pohjoisen mentaliteetin näkyvimmät yleispiirteet.

Onko olemassa ja määriteltävissä erityinen Pohjoinen mentaliteetti? Väitämme että on. Ja juurikin tuo edellinen teosmatka Japaniin antoi tähän peiliä ja perspektiiviä; kun katsoo ensin riittävän kauas ja näkee tarpeeksi erilaista ja omasta poikkeavaa, oma identiteetti peilaantuu esiin ja myös oman alueen ilmiöt kirkastuvat.

Produktiomme ei ole pelkästään katse historiaan, vaan tutkimme, miten jotkin meneen ajan ilmiöt ja innovaatiot ovat jääneet elämään ja näkyvät ja vaikuttavat nykypäivässämme. Muunmuassa viikinkien jälki on hyvin mielenkiintoinen, ja tätä tullaan avaamaan myös alustusten avulla.

Tämän kevään ja kesän aikan tulemme täällä blogissa avaamaan tarkemmin Pohjolan teemoja. Esittelemme kevään aikana myös koko taiteellisen työryhmän ja mahtavat yhteistyökumppanimme.