Alustus ke 5.11: Rautakauden lopun löydöt kertovat vallasta ja varallisuudesta

Kuten nykypäivänäkin, myös menneisyydessä koruilla on ollut monia merkityksiä. Solki on kiinnittänyt pukua, mutta sen koristelu tai muoto on voinut kätkeä sisäänsä erilaista symboliikkaa. Sormus oli arvokasta metallia oleva, esteettinen koru, mutta on voinut olla myös pahalta suojaava amuletti tai hautausrituaalissa annettu lahja. Vaatteilla ja koruilla on myös kautta aikojen tuotu esiin ja korostettu arvoa ja asemaa yhteiskunnassa.

Lue lisää: Alustus ke 5.11: Rautakauden lopun löydöt kertovat vallasta ja varallisuudesta

Live-tilanne viimeistelee Pohjolan musiikin

Pohjola-produktion vaikuttavan elektroakustisen jazz-musiikin ovat säveltäneet maamme kiinnostavimpiin jazz-artisteihin kuuluva laulaja-säveltäjä Aili Ikonen sekä arvostettu turkulainen jazz-pianisti ja Flame Jazz -konserttisarjan johtaja Jussi Fredriksson.

Lue lisää: Live-tilanne viimeistelee Pohjolan musiikin

Alustus 9.8.2014: Sveinbjørnssonin intohimoja ovat vanhat laivat ja viikinkien innovaatiot

Koko Pohjola-produktioon liittyy vahvasti kiinnostus viikinkeihin, heidän uskomattomiin navigointitaitoihinsa ja muihin innovaatioihin. Aiheeseen liittyen saamme lauantain 9.8. esityksessä kuulla alustuksen tanskalaiselta Lin Sigrid Sveinbjørnssonilta.

Sveinbjørnsson opiskelee Kööpenhaminan yliopistossa historiaa ja maantietoa keskittyen merenkulun historiaan. Pohjolan alustajaksi hän löytyi yhteistyökumppanimme Roskilden Viikinkilaivamuseon kautta, jossa hän työskentelee.

Lue lisää: Alustus 9.8.2014: Sveinbjørnssonin intohimoja ovat vanhat laivat ja viikinkien innovaatiot

Alustus su 2.11.: Pohjolan itsenäisten ja toimeliaiden naisten juuret syvällä yhteisessä historiassa

Elämä pohjolassa on aina ollut karua; hengissä selviäminen on vaatinut paljon työtä, erityisesti yhteistyötä. Jokaisen yhteisön jäsenen yksilölliset taidot ovat tulleet tarpeeseen, niitä on osattu arvostaa ja luottamus jokaisen haluun osallistua elannon hankkimiseen ja tulevaisuuden turvaamiseen on ollut yhteisön kulmakivi.

Pohjolan etäisyys kaupan- ja sodankäynnin keskuksista sekä matkanteon hitaus on kiinnostavasti muokannut pohjolan naisten toimijuutta. Jo viikinkiaikoina miehet saattoivat viipyä pitkiäkin aikoja kauppa- ja sotaretkillään. Siksi kotona toimivien vaimojen organisointikyky ja halu työskennellä yhteisen hyvän edistämiseksi on ollut perheen, suvun ja koko kylän säilymisen kannalta elintärkeää. Miesten ja naisten välinen yhteistyö on perustunu luottamukseen ja haluun noudattaa yhteisiä sopimuksia. Vaikka valta ei aina olekaan ollut tasasuhteessa vastuuseen, on pohjolan naisilla kuitenkin perinteisesti ollut myös vaikutusvaltaa.

Lue lisää: Alustus su 2.11.: Pohjolan itsenäisten ja toimeliaiden naisten juuret syvällä yhteisessä historiassa

Pohjola-teoksen TEEMAT – kudelma pohjoisten seutujen ilmiöistä ja tunnelmista

Pohjola-produktio on saanut alkunsa halusta tutkia OMIA juuriamme: pohjolan kansojen historiaa ja mentaliteettia sekä oman luontomme elementtejä. Miten menneiden kansojen jäljet näkyvät nykypäivässämme? Onko viikinkien kekseliäisyydellä, rohkeudella ja teknisillä innovaatioilla yhteys tämän päivän Pohjolan huipputeknologiaan? Millainen on Pohjolan mentaliteetti, mitkä luontomme tunnelmat?

Luonnosta keskeisiksi elementeiksi nousevat VESI ja JÄÄ. Pohjolan mustat ja monet vedet – tuhannet järvet, lammet, vuonot ja meret – ovat kiinnostava elementti visuaalisesti ja liikkeen pohjana. Vesien rauhallinen aaltoilu ja vastavuoroisesti ärjyvät myrskyt ja kovan jään napsahdukset toimivat myös erilaisten mielenliikkeiden metaforina. Koko teos alkaa ja loppuu näihin ilmiöihin: alkukohtauksessa tanssijat liikkuvat veden soljuvuutta ja jään napsahduksia imitoiden, ja koko teos päätellään myrskyyn ja sen laantumista seuraavaan kuulauteen.

Lue lisää: Pohjola-teoksen TEEMAT – kudelma pohjoisten seutujen ilmiöistä ja tunnelmista